Enigma

 

Hikâyesi:

Enigma geni rastgele bir mutasyonla 2006 yılında keşfedilmiştir. Otozomal baskın bir gendir ve heterozigot olarak bulunur. Karakteristik özellikleri çok değişkendir ama genel olarak renk kontrasyonlarını arttırdığı ve pigment yoğunluklarını bölgesel olarak değiştirdiği bilinmektedir.

Fenotip:

Enigma leopard gecko bebekleri bölgesel büyük siyah lekeler ile doğarlar. Bu siyah lekeler canlı geliştikçe açılarak benekleşir. Genel olarak beneklidirler. Eğer renk pigmentasyonuna neden olan genlerle çaprazlanırsa kontrastı bölgesel olarak arttırarak gerçekten güzel ve değişik canlılar ortaya çıkarırlar. Kuyrukları hep beyaz veya gridir. Carrot tail olamazlar.

                                          

Sağlık:

Enigma leopard geckolardan bazıları maalesef  ‘Enigma Sendromu’ denilen nörolojik sıkıntıya sahiptirler. Bu Sendrom doğuştan veya sonradan oluşabilir ama genellikle doğuştan var olur. Enigma genine sahip olmayan bir canlıda enigma sendromu olamaz.

Enigma Sendromuna Ait Bazı Semptomlar:

  • Yuvarlak Çizmesi
  • Denge Problemleri
  • Avlanamama
  • Ters taklalar atma…

                                                      

Enigma Leopard Geckoların bu semptomları gösterme sıklığı ve derecesine bağlı olarak Hobiciler kendi aralarında derecelendirme yapmışlardır. Hiç semptom göstermeyen enigma canlı %0 sendrom denirken çok yüksek şekilde sendromlu olan ve kendi yemini bile yemekte zorluk çeken canlılara %75ten yüksek sendrom olarak kodlanmıştır.

Enigma sendromu canlının bulunduğu stres ve çevresel faktörlerden dolayı artabilir ama azaldığı genellikle gözlemlenmez. Bu yüzden enigma canlılar sessiz, genelde karanlık ortamlarda ele az alınarak bakılmalıdır. Enigma canlıların birçoğu sendromlu olsu veya olmasın normal hayatlarında hiçbir sorun yok gibi yaşarken heyecanlandıkları vakit dengelerini kaybederler. Bu yüzden ele alınmaları veya strese sokulmaları önerilmez.

 

Enigma canlıların üretimi:

Enigma canlılar üretilirken diğer canlılardan daha fazla hassas davranılmalıdır. Eğer bir canlı enigma sendromu gösteriyorsa kesinlikle üretilmemelidir. %5 sendrom oranı bile olsa üretilmemelidir. Buna rağmen sendrom belirtisi hiç göstermeyen anne veya babadan bile sendromlu yavru gelebilmektedir.

Çiftleşme veya yumurtlama durumları diğer geckolar ile aynıdır. Strese sokulmaması dikkate alınmalıdır.

Enigma canlı çiftleştirirken eşinin de enigma olmadığına emin olmalısınız. Homozigot enigma canlılar yumurta içinde öleceklerdir. Bu yüzden eşlerden sadece teki enigma olmalıdır.

Avrupada sendrom belirtilerinden dolayı enigma üretimin durduran birçok üretici vardır.

Buna rağmen şu an çok güzel renklerde olup seneler geçmesine rağmen semptom göstermeyen bir çok canlı vardır.

 

( Yazılar leopardgeckotr.com sitesine aittir. İzinsiz paylaşmayınız. )