Çiftleştirme:

Çiftleşme eyleminden evvel erkek ve dişinizi tekrar son bir kontrolden geçirin.

  • Sağlıklılar mı?
  • Dişi Ovulasyonda mı?
  • Gramları 50den yüksek mi?
  • Ve gerekli tüm malzemelere sahip misiniz?

Ovulasyon kısaca yumurta üretimine başlanması demektir. Bu süreçte dişi canlı bir erkekle eşleşmeli yani yumurta döllenmelidir. Aksi takdirde dişi ya boş yani dölllenmemiş yumurta atacak yâda yumurta döllenmediği için vücut tarafından absorbe edilecek ve canlı yumurtlamayacak.

Ovulasyonun başlayıp başlamadığını anlamak için dişinin karın kısmına bakılır. Eğer Dişinin karnının orta kısmında içi beyaz ve çevresi kırmızımsı olacak şekilde bir daire varsa o dişi ovulasyonda demektir ve çiftleştirilebilinir.

Eğer her şey tamamsa. Bir dişinin sezon boyunca bir çiftleşmeden 12 yumurtaya kadar yumurta atabileceğini ve 12 yavruya da bakıp bakamayacağınızı düşünüp sonra çiftleştirme eylemine geçebilirsiniz.

                              

Evet, Bütün aşamaları geçtiniz. İri ve sağlıklı şekilde bir erkek bir dişi olmak üzere canlınız var. Genetiklerinde bir problem yok ve sonunda çiftleştirme kararı aldınız. Peki, nasıl olmalı?

Çiftleşme birkaç adımdan oluşur:

Not: Canlıların kavga etme ihtimali yüzünden bir sulu fıs fıs ile gözetim altındayken çiftleştirme eylemini yapın.

1) Dişi canlı Erkek canlının yanına konur.

2) Erkek Dişinin yanına gelir ve koklamaya başlar. Sonrasında kuyruk ucunu titretmeye başlar.

3) Kuyruk ucu titretildiğinde genellikle çiftleşmeye hazır olmayan dişiler kaçmaya çalışırlar.  Hazır dişiler yavaş hareket eder veya hiç hareket etmezler.

4) Sonrasında erkek dişiyi ısırmaya başlar. Dişi bu kısımda ya direkt reddeder ve çiftleşme sonlanmalıdır ya da izin verir ve çiftleşme gerçekleşecektir.

5) İzin veren dişi durur. Erkek ısıra ısıra ensesine kadar gelir dişinin. Ensesinden ısırdıktan sonra hemipenisini çıkararak dişinin kuyruk altından sokar.

6) Birkaç saniyelik beklemeden sonra çiftleşme sonlanır. Yaklaşık 5 dakika sürmektedir.

 

Bu Süreç sonrasında dişi alınıp kendi terraryumuna konulmalıdır. Erkek ise hemipenisini yalayarak temizleyecektir. Hemipenisi yaladıktan sonra geri kılıfına sokamazsa hemipenis kuruması meydana gelir bu yüzden erkek bu süreçte 5dakika gözlem altında tutulmalıdır ve çiftleşme sonrası ortamın nemlendirilmesi erkek için önerilir. Eğer hemipenisi 10dk geçmesine rağmen kılıfına koyamıyorsa Hastalıklar kısmında bilgi alabilirsiniz

Dişi takiben sonraki 16-22 gün içerisinde yumurtlayacaktır. Eğer dişilerin yaşı, gramajı vs. düşük ise tek yumurta atımı gerçekleşebilir ama normal bir dişi bir çiftleşmeden yaklaşık 6-8 sefere kadar yani toplamda 12-16 yumurta atabilir.

Dişi çiftleşme sonrası yumurta üretimini hızlandıracağı için kalsiyum ihtiyacı bir hayli artacaktır bu yüzden dişinin bakımına özen gösterilmeli ve yem çeşitliliği sağlanmalıdır.

 

(Yazılar leopardgeckotr.com sitesine aittir. İzin almadan kullanmayınız.)