Yumurtlama
Yumurtayı karında geliştirme ve yumurtlama dişi Leopard Geckoların ömrünü ciddi seviyede azaltan ve çok riskli olan bir dönemdir. Bu dönemi sıkıntılı geçen Dişi Leopard Geckolar kalıcı hasarlar alabilir ve hatta ölebilirler.
Bunun önüne geçmek için çiftleştirmeden evvel canlınızın tam kondisyonda (gram ve yaş) ve sağlıklı olduğuna emin olun. Buna rağmen risk 0 a inmiyor. Leopard Geckonuzun hamilelik süreci çiftleşmeden sonra dişiye bağlı olarak yaklaşık 16-22 gün arasıdır. Bu sürecin ilk 7-10 günü dişi büyük bir iştah ile yem yer. Dişiye vitamin tozuna bulanmış yemler ve kalsiyum vermeyi ihmal etmeyin.
Yumurta gelişimi için dişi oldukça fazla kalsiyuma ihtiyaç duyacaktır eğer bu kalsiyumu çevreden edinemezse kemiklerinden alacaktır. Bu dişide kalıcı kemik eğrilmesine sebebiyet verebilmektedir.
Yumurtlamasına yaklaşık 1 hafta kalan dişiler yem yemeyi keserler. Bu dişileri ele alıp rahatsız etmemek ve çok ses yapmamak gerekir. Bu süreçte dişinin terraryumuna yumurta kabı koymanız gerekir. Yumurta kabı basitçe hazırlanmış Hindistan cevizi torfu olan bir nem kabıdır. Dişi yumurtaları kazarak buraya bırakacaktır.
Dişiler genellikle tek seferde 2 adet yumurta bırakırlar.
Dişiler ilk sezonlarında bazen tek bazen ise teki döllenmiş şekilde yumurtlayabilirler. Bu durum normaldir.
Yumurtlanan yumurtaların ‘kırmızı halka’ tarafı yukarı gelecek şekilde kuluçkalanmalıdır.
(Soldaki Döllenmiş , Sağdaki Döllenmemiş yani boş yumurtadır.)
Yumurtladıktan sonra dişi çok yorgunlaşacaktır ama buna rağmen 2. Günden itibaren tekrar yem yemeye başlayacaktır. Dişi yem yemeye başlayınca çok hızlı bir şekilde toparlar. Bu yüzden sevdiği yemleri vermeye özen gösterin. Yemleri verirken vitamin tozuna bulamayı unutmayın.
(Yazılar leopardgeckotr.com sitesine aittir. İzin almadan kullanmayınız.)