Leopard Geckom Neden Yem Yemiyor?
Öncelikle, eğer bu ilk Leopard Geckonuz ve genel olarak sürüngenlere yeniyseniz bütün şüphelerinizi aklınızdan silin. İlk olarak Leopard Geckolar doğalarında yem yemedikleri çok uzun periyodlara sahiptirler. Bu tamamen doğaldır ve birçok memeli pet hayvanlarına istinaden her gün ve hatta her hafta yem ihtiyacına gerek duymazlar. Ve hatta doğada bir kış sezonu boyunca hiç yemek yemezler, bu süreçte tabiki az hareket ederler. Leopard Geckolar bu tür durumlara iyi adapte olmuş canlılardır ve onların yem diyetleri hakkında konuşurken bu gerçeği göz ardı etmeden konuşmamız gerekiyor. Birkaç hafta aç kalmış bir Leopard Gecko o kadarda büyük bir sorun değildir onlar için ve onlara çok zararı dokunmaz. Kış ayı boyunca birkaç gram verip daha sonrasında 2 katını kilo alarak alan birçok Gecko mevcut. Bu hafta ne kadar un kurdu yediğine değil kuyruğunun ne kadar ince olduğuna ve bel kemiğinin görülüp görülmediğine bakmamız gerekir. Stres Faktörleri genellikle Leopard Geckonuz ve Yem arasındaki en büyük sorun olduğundan dolayı sakin olabilirsiniz.
Yeni Bir Gecko Aldınız ve Hemen Yem Yemedi mi?
Sakin olun, çok sık rastlanan bir durumdur. Çoğu Leopard Gecko stresten dolayı hemen yem yemezler. Bu stresler kargolanma süreci, yeni bir çevre, farklı yem ve ek gıdalar ve özellikle ekstra olarak temas ve çevredeki aktiflik. Yeni bir Leopard Gecko geldiğinde ilk yapmanız gereken empati kurup ne kadar strese girebileceğini anlamanız. Ve bu süreçte kesinlikle bütün bu stres faktörlerinden arınmasını sağlamalısınz. Bu süreçte ele almamalı ve direkt olarak temastan kaçınmalısınız taki Leopard Gecko kendi kendine yem yemeye başlayana kadar. Aşağıya izlemeniz gereken bütün talimatları yazıyorum.
1) Sıcaklık Sıcaklığın doğru olduğuna emin olun. Yüzey alanı 31C olan ve hava sıcaklığı 27C olmalı. Eğer sıcaklıklar çok düşükse bu Leopard Geckonunuzun in aktif olmasına neden olur. Eğer çok yüksekse bu onu strese sokar, dehidrasyona uğratır ve hatta öldürebilir bile.
2) Nem- Nem kabını sıcak bölgeye koyun. Nem kabı onların takılmayı en çok sevdiği mekânlarından biridir. Bu onların daha aktif olmalarına neden olacaktır.
3) Işıklandırma- Eğer sıcaklık lambası kullanma gibi bir amacınız varsa en iyisi seramik ısıtıcılardır. Onun dışındaki lambalar çok fazla ışıktan dolayı Leopard Geckonuzu rahatsız edecek ve strese sokacaklardır.
4) Gürültüden Uzak- Geçici olarak terraryumun 4 yanını dışardan kapatın ve terraryumu bütün o hengâmeden uzağa sessiz bir yere taşıyın. Genç Leopard Geckolar tarafından evcil hayvanlar veya insanlar onları avlayan avcılar gibi gözüküyor ve bu onları strese sokuyor. Geçici bir şekilde bantla Geckonuzun dışarıyı gözetlemesine engel olsanız yeter. Leopard Geckonuzun yeterince sessiz ve uzun bir periyod karanlıkta kaldığına emin olun. Geckolar loş ışıklı ortamlarda veya gece saatlerinde avlanırlar. Unutmayın Leopard Geckolar siz ne kadar fark etmeseniz bile duyma organları gelişmiştir, ayak sesi veya yüksek sesten etkilenirler.
5) Yemek Eşyaları- Leopard Geckoların gelir gelmez önlerine yem kabı koymayın. Çoğu üretenin önerisi geldiklerinden itibaren 2-3 gün boyunca stresten arınması için yem ile karşılaştırmamak ve Leopardın avlanmasını teşvik etmek için daha sonrasında avlayabileceği cırcır tarzı böcekler ile beslenmesini sağlamak gerekir. Eğer bu şekilde beslenmek istemiyorlarsa her gün tazeleyecek şekilde yem kabı konulmalıdır. Yem çeşitliliği için Un kurdu, Dubia , Morio kurdu ve Cırcır kullanılmalıdır. Nem odalarının önüne koyulan un kurdu kabı çoğu zaman başarılır bir girişim olur.
6) Ek gıdalar: Çok sık olmasa bile gerçekleşen bir problemdir ve doğru şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir. Canlınızın Terraryumunda kalsiyum d3lü bulunduğuna ve yeme düştükten sonra vitaminle yem yedirdiğinize emin olun.
7) Okul Yurdu: Birden fazla Leopard Geckoya aynı terraryumda bakmayın. Bütün hayat döngülerinde Leopard Geckolara çiftleştirme dışında tek bakmak gerekir.
8) Son olarak, bunu çok fazla dile getiriyorum ama gene söyleyeceğim. İlk kez Gecko alan kişiler doğal olarak ellerine almak istiyorlar ama teması minimuma indirmek onlar için en iyisi olacaktır. Gerekli olmadıkça: Ele almayın, Terraryumun eşyalarını değiştirmeyin, el ile beslemeyin, fotoğrafını çekmeyin, vs vs. Sadece terraryumun kapağını 3 günde bir suyunu ve yemini değiştirmek için açın. Leopard Geckolar aylarca yemsiz ve haftalarca susuz kalabilecek canlılardır bu onlar için çok büyük bir sıkıntı değildir. Büyük üreticilerin yaptığı gibi saklanma alanını koyun ve hafifçe nemlendirin. 2-4 gün yemlemeyin ve gereksizce rahatsız etmeyin en geç 1 hafta içinde tekrardan yem yemeye başlayacaktır. %99.9 ihtimalle yem yememenin sebebi strestir.
Ovulasyondaki Dişiler:
Çiftleşme yaşındaki dişilerdeki tipik bir sorundur. Belirtiler olarak az iştah, kocaman bir bel, incelen kuyruk ve karın altındaki 2 tane tırnak ucu kadar beyazlık-kırmızılık. En çok sorulan soru ‘’Ben Leopard Geckomu ilkbaharda teslim aldım ve benim geckom neden yemiyor?’’ oluyor. Cevap buna istianeden muhtemelen hormonel ve psikolojik olarak dişinin kendisini yumurtlayacak bir pozisyona sokmasıdır. Bu süreçte iştahları azalır ve hatta 1-2 ay yem yemedikleri bile olabilir. Yabani hayatta erkek ve dişiler uzun süreler boyunca (kışın) yem yemeden dururlar daha sonrasında ise deli gibi yemek yerler. Bu süreçte dişiniz için endişelenmenize hiç gerek yok, kendisi yemek isteyeceği vakit yem yemeye başlayacaktır. Siz sadece taze suyunu ve güzel nem odasını hazırladığınıza emin olun. Yemi 2 günde bir önerebilirsiniz. Ve iki hafta boyunca önermeniz yeterli olacaktır. Eğer 1 erkekle çiftleştirirseniz ortalama 2 hafta sonra yumurta atacaktır ve sonraki kuluçkaya kadar ekstra kalsiyum ve bolca yeme ihtiyaç duyacaktır. Genellikle yumurtladıktan sonraki gün yeme düşerler.
Yetişkin Geckolar Soğuk Aylarda:
Leopard Geckoları soğuk aylarında kış uykusuna yatan ayılar gibi düşünün ama bunun kış uykusu değil de kış kestirmesi gibi olduğunu düşünün. Yetişkin Leopard Geckolar için oldukça yaygın olan bu durumda Leopard Geckolar çok az veya hiç yemezler ve çok uzun bir dormansi yani uyku haline geçerler. Bunun için çok fazla faktör vardır. Bazıları iklim, yaş, ortam sıcaklığı, oda sıcaklığı, nem oranı, ışık döngüsü vs. ve her Leopard Gecko nun bu duruma verdiği tepkiler farklıdır. Ama unutmayın Yetişkin Leopard Geckolar gençlere oranla eğer yumurtlamadılarsa daha az yerler. Belki haftalarca veya aylarca yem yememezlik yapabilirler. Kış kestirmesi zamanında büyük üreticiler Kasım gibi canlılarını hazırlar ve sıcak aylar başlayıncaya dek beslemezler ama bu gerekli bir durum değildir. Bu daha çok Leopard Geckonun doğasında yaptığı bir döngüdür. Siz ortamı soğutmasanız bile Leoaprd Geckonuz kendiliğinden yem yemeyi azaltacaktır. Bu süreçte birden çok fazla kilo vermeyeceklerdir ama almaya başladıkları vakit kat be kat daha fazla kilo alacaklardır ilkbaharda. Tekrardan her gecko aynı değildir. Bazı geckolar az yemelerine rağmen bazıları hiç yememek isteyebilir. Esaret altındaki çoğu Leopard Gecko obezite sınırında oldukları için bu dönemi çok kolaylıkla atlatacaklardır.
Yemek Çeşitleri:
Bazen yeni alınan Leopard Geckolar yem seçiciliği yaparlar ve bu süreci ancak aç kaldıklarında aşabilirler. Nadirde olsa inatçı olanlar ise istedikleri yem gelene kadar yem yememeyi tercih edeceklerdir. Kap içinde un kurdu vermek her zaman en iyi başlangıçtır çünkü bebek Leopard Geckolar’ın %95inin ilk yediği besin un kurtlarıdır. Ama seçici davranan Leopard Geckolar için Wax kurtları ve cırcırlar güzel bir tercih olacaktır. Daha sonrasında iştahı açılan Leopard Gecko diğer yemlere yönlendirilebilinir.
Parazit ve Diğer Sağlık Sorunları:
Bu konuda kimden aldığınızın büyük bir önemi söz konusu çünkü alınan geckoların her zaman ilk önce diğer geckolardan uzakta karantinaya alınması gerekir. Ve hatta veterinere gidilip dışkı testi yapılması gerekir. Büyük üreticilerin önerisi ilk önce Leoparda yem yemesi için fırsat tanımak oluyor. Ve bahsedilen stres durumlarından arındırılmaları gerekmektedir. Hasta bir hayvan kolaylıkla stresten dolayı yemden düşer. Kuyruğu ve gövdesi hızlı bir şekilde incelmeye başlar. Bu geckoların renkleri çok soluktur. Paslı ve rengi solmuş desenler hastalığa işarettir. Yeni gelen bir canlıda bu işaretler varsa ve yem yemek istemiyorsa en kısa sürede veterinere gitmeniz önerilir. Çünkü bunun arkasında muhtemelen iç parazit rahatsızlıkları oluyor.
(Yazılar leopardgeckotr.com sitesine aittir. İzin almadan kullanmayınız.)