BAKIM
Terraryum:
Leopard Geckolar ne kadar gececil canlılar olsalar bile ışık alan bir terraryuma ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden cam terraryumlar tercih edilir. Tek yaşadıklarından dolayı çok büyük bir yaşam alanına ihtiyaç duymazlar. Yetişkin bir Leopard Gecko için ideal terraryum boyutları 30x50x30’dur.
Leopard Geckolar yaşam alanını benimseyen canlılardır. Bir veya daha fazla canlı bir arada bakılmamalıdır.
Terraryum ne kadar büyük olsa bile eğer 2 Canlı bir arada bakılırsa aşağıdaki sorunlar gözükecektir:
1Dişi-1Dişi: Genellikle iri olan dişi, küçük dişiye üstünlük kurar ve küçük olan terraryumda diğerine en uzak köşede yaşamaya başlar. Stresten dolayı yem yemeyi bırakır ve zayıflar. Bazen fiziksel olarak kavga dahi edebilirler.
1Dişi-1Erkek: Erkek çiftleşmek için dişiye durmadan girişimde bulunacak ve ısıracaktır. Yaralanmalar gözükebilir ve strese giren dişi yemden kesilip zayıflayacaktır.
1Erkek-1Erkek: Konulur konulmaz çok yüksek ihtimalle kavga çıkacaktır. Kesinlikle yapılmamalıdır sonu ölümle bitecektir.
Leopard Gecko Terraryumları için ihtiyaç Duyulan Materyaller:
-Isıtıcı Pad (termostatlı)
-Termometre
- 2 adet saklanma kabı
- Su kabı
- Kalsiyum Kabı
(Detaylı Olarak ‘’İlk Gecko’’ Kısmından bilgi alabilirsiniz.)
Leopard Gecko terraryumları basit olarak iki bölgeden oluşurlar.
Sıcak Alan:
Leopard Geckolar genel olarak sıcağı seven canlılardır ama soğukkanlı canlı olduklarından dolayı vücutlarını soğutmak için soğuk alana da ihtiyaç duyarlar. Sıcak alanın sıcaklık değerleri 30-32 soğuk alanın ise en düşük 25 olması istenilir. Termometre sıcak alanda bulunmalıdır.
Leopard Geckolar gececil canlılar oldukları için gerekli olan sıcaklığı lamba(ışık kaynağı) ile değil ısıtıcı pad ile alttan sağlanmalıdır. Alttan sağlanan sıcaklık Leopard Geckoların sindirim sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır.
Isıtıcı Pad terraryumun dışına konulmalıdır ve termostat ile kontrol edilmelidir. Isıtıcı pad’in olduğu kısım sıcak alan olarak adlandırılır ve bu alanda sadece 1 adet saklanma kabı veya mağarası bulunması yeterlidir.
Soğuk Alan:
Aynı zamanda nemli bölge olarak adlandırılır. Nem minimum düzeyde bulunmalıdır. Vahşi doğada nemli ortamda yaşamayan Leopard Geckolar için yüksek nem önerilmez.
Soğuk alana koyulacak olan Nemli Saklanma kabı ile Leopard Geckonun ihtiyacı olan nem karşılanır. Saklama kabının içinde nemi tutması için Hindistan cevizi torfu, kâğıt peçete veya nem yosunu kullanılabilir. Nem kabı haftada birkaç kez nemlendirilmelidir. Canlı deri değiştireceği vakit fark edilip nem biraz arttırılabilinir.
Nem kabı adı üstünde nemli tutulmalıdır ıslak tutulmamalıdır.
Soğuk alanda nem kabı dışında kalsiyum kabı, su kabı ve yem kabı konulmalıdır.
Işıklandırma:
Gececil olan Leopard Geckolar gündüz vakti zamanlarının çoğunu mağaralarında geçirirler. Ve hiçbir özel ışıklandırmaya ihtiyaç duymazlar. Güneş ışığından mahrum kalmayacak ama direkt güneş ışığı almayacak bir ortam yeterli olacaktır.
Ultra Viyole ışıklar Leopard Geckolar için sürekli şart olmamasına rağmen bazı Leopard Gecko besleyicileri doğal ortam terraryumu kurarken UV ışık tercih edebiliyorlar, bunun bir zararı bulunmamaktadır. Eğer UV ışık kullanılacaksa bu lambanın vereceği sıcaklık hesaplanmalıdır. Aksi takdirde ortam ısısı çok yükselecektir ve hayvan strese girecektir.
Terraryum Tabanı:
Bu konuda birçok Leopard Gecko bakıcısı maalesef sindirimi zor olan tabanlıklar kullandıkları için sıkıntı yaşadılar ve bazılarının sonu ölüm ile bitti.
Leopard Geckolar için en ideal tabanlık tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu veya boyasız kâğıttır.
Silis kumu veya Hindistan cevizi torfu bütün terraryum için tercih edilmemelidir. Bulunabilinirse sürüngen halısı denen ürünler hem doğal hem de Leopard Geckolar tarafından yenilemedikleri için uygun olacaklardır.
Terraryum Dekoru:
Leopard Gecko besleyen çoğu insan terraryumun daha güzel görünmesi için dekor kullanmaktadır. Fakat bu dekorlar seçilirken dikkat edilmesi gerekir.
Leopard Geckolar deri değiştirirken ortama sürtündükleri için çoğu zaman terraryumu birbirine katarlar. Bu yüzden düşebilecek, kesebilecek veya yaladığında toksik etki yapacak bir madde konulmamalıdır. Canlı bitki konulması da tavsiye edilmez.
Su:
Leopard Geckolar ne kadar sulu ortam sevmeseler bile su ihtiyaçları göz ardı edilmeyecek şekilde vardır. Terraryumda her vakit temiz su bulunmalıdır.
Su kabının Leopard Gecko tarafından kolaylıkla su içilebilecek şekilde dizayn edilmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Pislenmiş olmasa bile su kapları günlük olarak temiz su ile doldurulmalıdır. Eğer Musluk Suyu kullanılacaksa minimum 1 gün dinlendirildikten sonra koyulmalıdır.